بخش خصوصی، خودروساز زیان‌ده نمی‌خرد!

مهدی افنانی گفت: افزایش کارایی، رقابت‌پذیری و ارتقای کیفی محصولات در صنعت خودرو نیازمند واگذاری سهام دولت در این شرکت‌ها است. این مهم اگرچه در چند سال گذشته بارها مطرح شده، اما قیمت‌گذاری‌های دستوری، به نوعی سد راه این واگذاری بوده است. با عرضه خودرو در بورس کالا و سودآور شدن خودروسازان، انگیزه بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو نیز افزایش خواهد یافت.

به گزارش بیدار بورس، مهدی افنانی - عضو هیات مدیره کارگزاری اردیبهشت ایرانیان، بیان کرد: فروش خودرو با روش قرعه‌کشی و مطابق آنچه در چند سال گذشته صورت می‌گرفت، برای تولیدکننده، جامعه و همچنین سهامداران هیچ منفعتی نداشت. علاوه بر آن که به لحاظ زیرساخت‌های اینترنتی در این روش مشکلاتی وجود داشت، اختلاف فاحش قیمت فروش کارخانه با بازار آزاد، بی عدالتی و رانت زیادی هم ایجاد کرده بود. ضمن این که روش قیمت‌گذاری خودرو هم روش عجیب و البته مفسده‌زایی بود. در این میان اصرار عده‌ای معدود برای فروش خودرو با همان روش قرعه‌کشی از همه عجیب‌تر است!

این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: اگرچه خرید خودرو از طریق بورس کالا هم سختی‌های خاص خود را دارد و اشخاص برای خرید خودرو باید اقدام به دریافت کد بورسی کنند؛ اما مزیت این روش این است که زیرساخت‌های معاملاتی لازم برای فروش خودرو از طریق بورس کالا وجود دارد و حتما عرضه خودرو با این روش عادلانه‌تر از روش فروش از طریق سایت و قرعه کشی است. ضمن اینکه قیمت‌ها در بورس کالا بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین می‌شود و این روش قیمت‌گذاری هم منصفانه‌تر از قیمت‌گذاری‌های دستوری و رانتی است. در مجموع معتقدم حتی اگر بورس کالا بهینه‌ترین روش برای عرضه خودرو نباشد، در شرایط فعلی و با ساختارهای کنونی، عرضه خودرو از طریق بورس کالا بهترین روش ممکن است و با افزایش عرضه‌ ها در بورس کالا می‌توان انتظار کاهش قیمت خودرو را نیز داشت.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه ضمن تاکید بر تبعات قیمت‌گذاری دستوری برای خودروسازان اظهار کرد: قیمت‌گذاری دستوری در چند سال گذشته ضرر و زیان سنگینی به شرکت‌های خودروساز تحمیل کرده بود و عرضه خودرو در بورس کالا در شرایط فعلی تنها روشی است که می‌تواند خودروسازان را به سود برساند. کما اینکه برای اولین بار در چند سال گذشته، ایران خودرو در دوره ۹ ماهه به سود رسید. حتماً در ماه‌های آینده می‌توان آثار مثبت عرضه خودرو در بورس کالا را روی صورت‌های مالی دو خودروساز بزرگ بورسی مشاهده کرد.

وی افزود: افزایش کارایی، رقابت پذیری و ارتقای کیفی محصولات در صنعت خودرو نیازمند واگذاری سهام دولت در این شرکت‌ها است. این مهم اگرچه در چند سال گذشته بارها مطرح شده، اما قیمت‌گذاری‌های دستوری، به نوعی سد راه این واگذاری بوده است. با عرضه خودرو در بورس کالا و سودآور شدن خودروسازان، انگیزه بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت خودرو نیز افزایش خواهد یافت.

این کارشناس بازار سرمایه در خاتمه تصریح کرد: روش فروش خودرو در چند سال گذشته نه تنها موجب تحمیل ضرر و زیان هنگفتی به خودروسازان شده، بلکه منافع دولت به عنوان بزرگترین سهامدار این صنعت نیز تامین نشده است. قیمت گذاری دستوری مجال ارتقای کیفی محصول هم به خودروسازان نداده و مردم نیز از شرایط ایجاد شده آسیب دیده اند. عرضه خودرو از طریق بورس کالا و سودآور شدن این صنعت، هم فرصتی برای حذف زمینه رانت و فساد بوده و هم امکان ارتقای کیفیت به تولیدکنندگان خواهد داد. علاوه بر این‌ها، به سبب مداخله ها در صنعت خودرو، منافع سهامداران عدالت به عنوان بخشی از ذینفعان صنعت خودرو نیز لحاظ نشده و امیدواریم با تداوم عرضه خودرو در بورس کالا، هم شاهد شکوفایی بیشتر این صنعت باشیم و هم ذینفعان این صنعت از جمله خود دولت و سهامداران عدالت، منتفع گردند.

منبع: سنا
کد خبر 26486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =